9/12/11

Filem Sumpahan Kum Kum
Filem:
Sumpahan Kum Kum


Pengarah:
Ismail Bob Hashim


Genre:
Seram & Ngeri


Pelakon:
Fezrul Khan, Wawa Zainal, Shima Anuar,
Putri Mardiana, Lydiawati, Farisha Fatin & Etc.


Tarikh Tayangan:
26 Januari 2012


Sinopsis:

Filem ini mengisahkan tentang seorang gadis bernama Mila yang memiliki wajah berjerawat dan malu dengan keadaan rupanya itu lalu berjumpa dengan seorang dukun bagi mendapatkan rawatan susuk. Pantang laranganya adalah Mila tidak boleh melihat cermin selama 44 hari. Di tempat kerjanya, Mila yang dahulunya langsung tidak dipandang oleh lelaki mula menjadi siulan ramai. Mila tidak sabar untuk melihat wajah barunya dan dia melihat cermin. Wajah Mila bertukar menjadi hodoh dan Mila pergi berjumpa dukun yang sama untuk memulihkan wajahnya.

Setelah dipujuk dan dirayu maka akhirnya dukun tersebut iaitu Mak Tom memberitahu Mila bahawa satu-satunya cara untuk memulihkan wajahnya adalah dengan meminum darah 9 gadis sunti. Mila mengekori Shima ke tandas dan membunuhnya serta meminum darahnya. Shima adalah anak kepada Mak Tom. Mak Tom bertekad untuk membalas dendam terhadap kematian anaknya dan memanggil Mila dengan mengatakan kononnya ada cara lain untuk mencantikkan kembali wajahnya. Mak Tom melibas Mila dengan cangkul dan memasukkan tubuh Mila yang nyawa-nyawa ikan ke dalam lubang yang telah digalinya. Sebelum ditimbus, Mila sempat menyumpah yang dia akan membunuh anak-anak sunti keturunan Mak Tom. Mak Tom mempunyai seorang cucu iaitu Tini dan Mak Tom bimbang jika Tini akan menjadi mangsa dendam Mila maka Mak Tom sentiasa bersikap dingin terhadap Tini. Hantu Mila iaitu hantu kum-kum sering merayau dan menggangu orang kampung.

Pada suatu hari Mak Tom meninggal dan wajahnya berulat dan dipenuhi lipas dan serangga. Rahsia Mak Tom terbongkar apabila Adi iaitu anak lelaki Mak Tom pergi berjumpa Mak Leh iaitu ibu saudaranya untuk mendapatkan penjelasan tentang hantu Mak Tom dan hantu Shima yang menganggunya. Adi menyuruh isterinya iaitu Nurul membawa anak mereka pulang ke Kuala Lumpur. Di sana hantu Mila mula mengekori Tini dan Nurul sehingga lah dirumah. Nurul mendapat panggilan dari Adi menyuruhnya mengunci semua pintu dan tingkap. Malangnya Mila sudah berada di dalam rumah dan sedang bermain dengan Tini. Nurul mengunci dirinya dan Tini di dalam bilik.

Di kampung pula orang kampung sedang mengadakan upacara pengebumian mayat Mila. Adi bergegas pulang ke rumahnya di KL dan ketika tiba disana Adi mendapati Tini berada di dalam bilik bersama hantu Mila dan sedang menjerit ketakutan. Adi berjaya membuka pintu dan mendapati hantu Mila sedang mengendong anaknya yang pengsan. Sebelum sempat hantu Mila menggigit leher Tini, hantu Mila menggelupur kerana pada ketika itu di kampung orang ramai sudah selesai mengebumikan mayat Mila dan sedang membaca Yassin. Di kubur Mila pula kelihatan sorang wanita berjubah dan berhijab sedang berdiri tunduk melihat batu nisan.

Trailer:P/S : Filem Seram Lagi! Adoi! (^_^)Y
1 ulasan:

  1. Tak pernah dengar pun nama hantu Kum kum nie...

    BalasPadam