26/05/12

Cik Mah : Adab Menonton Wayang








Selamat bertemu kembali kepada semua pembaca blog Rollo De Pelicula nih. Wahhh! Dah berbulan rasanya Cik Mah tak menulis apa - apa dekat blog nih! Nasib lah ada juga seorang dua yang bertanya mana menghilangnya Cik Mah! Terharu Cik Mah tau u'ols! Mana tak nya sebab tak sangka Cik Mah nih ada juga peminat walaupun sorang dua! Hehehe! Nasib 2-3 hari nih Cik Mah ada masa dan sempat lah juga menaip dan email kan entry nih pada si Hans nih!! Kali nih Cik Mah nak kongsi sikit pengalaman dan pandangan Cik Mah sendiri tentang adab - adab menonton wayang sebab baru - baru nih sewaktu menonton filem di sebuah panggung Cik Mah telah mengalami satu peristiwa yang cukup - cukup menyakitkan hati. Sakit sangat hati nih dengan perangai dua orang makhluk yang tak beradab nih!!

Cik Mah faham yang panggung wayang nih bukannya kem askar atau kem motivasi dan kita bebas buat apa saja yang kita nak asalkan tidak melanggar undang - undang atau hukum - hakam agama tetapi tolonglah belajar sikit cara - cara menghormati orang - orang lain atau lebih tepat lagi penonton - penonton di sekeliling kau. Bukannya kau jer yang bayar duit tiket oiiii! Cik Mah dan yang lain pun bayar juga okayyy!!

Apa yang buat Cik Mah rasa meluat dan ada kala terfikir macam nak simbah asid jer dekat manusia - manusia yang tak tahu adab nih sebab sikap mereka sendiri. Hello!! Ingat kau sorang jer ker pakai Blackberry? Ingat kau sorang jer ker pakai Samsung Galaxy Note? Ingat kau sorang jer ker ada telefon? Cik Mah pun adalah u'olss!! Jadi, jangan lah nak rasa megah atau poyo sangat sampai tak reti - reti nak silent phone! Habis segala mak nenek ringtone yang keluar!! Muka ketat habis tapi keluar lagu dangdut!! Apa kau ingat Cik Mah hadap sangat ker nak dengar lagu dangdut kau tu? Cik Mah datang sebab nak tonton filem!! Sila - sila lah belajar sikit silent phone tu!! Bukannya nak suruh kau off terus telefon! Silent phone jer kut!! Beli telefon mahal - mahal takkan tak tahu macam mana nak silent telefon? Bengap sangat ker?

Sudah lah Cik Mah terpaksa mendengar nada dering telefon yang memekak kan lepas tu terpaksa pula dengar suara kau yang nyaring tu! Apa kau ingat kau dekat rumah ker nak cakap kuat - kuat sampai 1 kilometer pun orang boleh dengar? Hello!! Tolong hormat penonton lain sama boleh tak!! Cik Mah dan yang lain tak berminat nak dengar pasal masalah kau dengan awek/pakwe atau pun pasal masalah hamster kau yang sakit yang mana tak bersangkut paut langsung dengan filem yang kami semua sedang tonton! Please lah!! Matang sikit!!

Lagi satu Cik Mah tak faham dengan salah seorang makhluk nih pasal nada ketawanya. Serius annoying tahap tertinggi! Cik Mah tak kisah sangat lah kalau dah memang gaya dia ketawa macam tu tapi tolonglah dikkkk!! Nak ketawa pun agak - agaklah! Kalau babak ketawa tu kau ketawa Cik Mah boleh terima lagi tapi ini babak yang langsung tak ada nilai lucu pun kau nak bantai juga ketawa!! Satu panggung dengar suara kau sorang jer ketawa!! Dah lah tu!! Babak yang kononnya kau rasa lucu tu dah habis seminit pun ketawanya masih tak berhenti!! Haih! Bencinyaaaa!! Ikut hati nak jer Cik Mah cili mulut kau tu dikk!! Biar kau tahu sikit erti penyesalan!!!

Tolong lah dik oiii! Kalau betul pun ini first time kau masuk panggung wayang jangan lah kau tunjuk satu dunia sangat yang kau baru kenal apa itu panggung wayang! Cik Mah masa mula - mula masuk panggung dulu pun tak ada pula jadi macam kau! Tolong jangan hina diri kau sendiri disebabkan sikap kau yang memalukan tu! Senang cakap orang tak kisah pun siapa kau! Telefon kau mahal ker! Baju kau branded ker! Kau pakwe Angelina Jolie ker! Ada Cik Mah kisah? Tak ada siapa pun kisah! Lain lah kalau kau tu Aaron Aziz! Boleh juga lah Cik Mah kisahkan!!

Bukan Cik Mah jer naik berbulu dengan dua makhluk nih! Kawan Cik Mah, orang sebelah sampai orang belakang pun siap sound lagi tapi jenis tak makan saman kut! Nasib lah masing - masing boleh berfikir rasional lagi! Kang buat masing - masing naik hantu memang habis lah kau dik! Tolong lah berubah sikap kau tu dik! Takut - takut nanti kau masuk berita utama muka depan akhbar sebab kena belasah jer kang! Hahaha! Apa - apapun, Cik Mah harap sangat kepada sesiapa yang menonton supaya belajar sikit menghormati hak orang lain! Jangan fikir bila korang ramai korang boleh buat suka hati jer dekat dalam panggung! Sekian!


P/S Dari Hans : Jika Anda Ada Pengalaman Seperti Cik Mah Atau Apa - Apa Yang Berkaitan Dengan Tajuk Ini Dan Mahu Berkongsi Di Blog Ini Sila Emailkan Ke hanis_narnia@yahoo.com





Tiada ulasan:

Catat Ulasan